Eş Danışmanlı Doktora Tezleri

 

“100/2000 doktoralı insan kaynağı yetiştirme projesi” kapsamında “Yenilikçi Gıda İşleme Teknolojileri ve Gıda Biyoteknolojisi” öncelikli alanında ve Üniversitemizin de öncelikli alanlarından olan Gıda konusunda doktora yapan Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Mümine GURUK Çukurova Üniversitesi ve Liege Üniversitesi’nde Eş Danışmanlı Doktora Tezini Tamamladı.

Gıdaların raf ömrünü uzatma ve gıda güvenliği, hem tüketici sağlığını korumak hem de gıda israfını azaltmak açısından büyük önem taşımaktadır. Gıda Mühendisliği Bölümü doktora öğrencisi Mümine GURUK, Çukurova Üniversitesi ve Liege Üniversitesi (Belçika) ile 16.12.2019 tarihinde imzalanan  Doktora Eşdanışmanlık anlaşması kapsamında,  Prof. Hüseyin ERTEN ve Prof. Patrick FICKERS danışmanlıklarında yürütülen “Gamma-glutamylcysteine synthesis in the yeast Yarrowia lipolytica and its application as an antioxidant in food materials”  başlıklı doktora tezini  27.01.2025 tarihinde savunarak her iki üniversitenin de Doktora diplomasını almaya hak kazandı.

Eş danışmanlı doktora tez çalışması kapsamında, öncelikle genetik ve metabolit mühendisliği teknikleri kullanılarak gama-glutamilsistein üretiminde daha verimli Yarrowia lipolytica maya suşları geliştirildi. Daha sonra, gama-glutamilsistein’in sentetik antioksidanlara karşı etkisini araştırmak için ayçiçek yağında ve beyaz şarapta denemeler kurularak fizikokimyasal analizleri yapıldı. Çalışma sonucunda dipeptitin antioksidan olarak önemli etkisi olduğu belirlendi. Öte yandan, kimyasal sentez yoluyla gama-glutamilsistein üretiminin karmaşık bir süreci kapsaması,  proses veriminin düşük olması ve çevre kaygılarına yol açabilecek derecede toksik çözücülerin kullanılması nedeniyle yürütülen doktora çalışmasının mikrobiyal yolla üretimlere öncülük edebileceği sonucuna varıldı.


Üniversitemizin Öncelikli Alanlarından Enerji Depolaması Konusunda Kimya Bölümü’nden Burcu Koçak Çukurova Üniversitesi ve Barselona Üniversitesi’nde Eş Danışmanlı Doktora Tezini Tamamladı

Enerji depolama temiz ve yerli enerji kaynaklarından sürekli yararlanmak için anahtar bir teknolojidir. Yükseköğretim Kurulu’nca belirlenen ülke kalkınmasında öncelik arz eden alanlar arasında yer alan enerji depolama konusunda, Üniversitemizin Barselona Üniversitesi ile 25.04.2019 tarihinde imzalamış olduğu eş danışmanlık anlaşması kapsamında, Dr. Burcu KOÇAK her iki üniversiteden doktora diploması alarak üniversitemizde bir ilki başardı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Yüksek Sıcaklıkta Dolgulu Yatakta Termal Enerji Depolama-Gıda Endüstrisi Örnek Uygulama” başlıklı doktora çalışmasının danışmanlıklarını Çukurova Üniversitesi Kimya Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Halime PAKSOY ve Barselona Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Fiziksel Kimya Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ana Ines FERNANDEZ yapmışlardır. Prof. Dr. Halime PAKSOY’un danışmanlığında enerji depolama konusunda tamamlanan 12. Doktora tezi olan bu çalışmada, sanayide güneş enerjisinden daha fazla ve ekonomik olarak yararlanmak için araştırmalar yapılmıştır. Çalışmada geliştirilen kentsel dönüşüm projelerinden açığa çıkan yıkıntı atıklarına dayalı enerji depolama malzemesi hakkında bir patent başvurusu yapılmış ve biri değerlendirmede olan 4 tane SCI yayını literatüre kazandırılmıştır. Geliştirilen enerji depolama malzemesi ve sistemi ile 750 °C ye kadar endüstriyel uygulamalarda güneş enerjisinden yararlanılarak enerji verimliliğinin %40‘a kadar arttırılabileceği gösterilmiştir.

Bu çalışmanın öncesinde üniversitemizin de ortağı olduğu 14 farklı ülkeden 22 katılımcının bir araya geldiği Avrupa Birliği Horizon 2020 INPATH-TES projesi (http://www.inpathtes.eu/) kapsamındaki işbirlikleri bu eş danışmanlık çalışmasına yol açmıştır.